Als je bevallen bent krijg je aansluitend acht dagen kraamzorg. Tijdens die week leer je alles wat je moet weten over de basisbehoeften van jouw baby. Ook gaat er een groot deel van de tijd naar borstvoeding als je die geven wilt. Elke dag worden er ook controles gedaan bij moeder en kind.
De huishoudelijke taken bij kraamzorg bestaan uit een ontbijt/lunch, stofzuigen, vaat, schoonhouden van het sanitair en de was. Het belangrijkste vind ik dat je als ouder(s) jezelf kan blijven en ik jou/jullie daar omheen kan ondersteunen.
Ik ben heel open en flexibel dus als er andere dingen nodig zijn om je te laten rusten als kraamvrouw in de eerste dagen na je bevalling is dat altijd bespreekbaar!
Inschrijven
Als je wilt dat ik bij jou kom kramen check dan eerst even door middel van een email naar mij of er nog een plek beschikbaar is. Als dat mogelijk is dan kun je inschrijven op deze pagina.
Het proces
Na het invullen en verzenden krijg je een bevestigingsmail en een email met een link. Daarmee maak je je eigen account aan. In dat account komt je aanmelding te staan en ook de intake samen met het digitale kraamdossier.
Intakegesprek
Rond week 32 van je zwangerschap plannen we een intakegesprek. Daarin bespreken we de laatste zaken omtrent de bevalling en de kraamweek. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Waar ga je bevallen, ergonomie, rommelmelding, alles in huis etc.
Landelijk indicatie protocol
In een normale situatie word je geïndiceerd voor 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Bij een verblijf in het ziekenhuis gaan er 6 uur per kraamdag vanaf. Er zijn situaties waarbij je met goedkeuring van de verloskundige maximaal 2 dagen verlenging kan krijgen.
Eigen bijdrage
De eigen bijdrage voor kraamzorg is 4,80 euro per uur. Check bij je zorgverzekering of dit vergoed wordt binnen jouw pakket. Dan kun je gelijk melden dat je zwanger bent. Naar aanleiding daarvan ontvang je bij ca. 25 weken zwangerschap je kraampakket (soms zit deze niet in het verzekeringspakket).